De Bordeaux wijnregio in Frankrijk is beroemd om de fantastische wijnen! Sommige wijnen zijn nieuw van dit jaar, terwijl anderen al enkele jaren liggen te wachten tot ze volledig op smaak zijn. We krijgen dan ook regelmatig de vraag: welke zijn goede wijnjaren voor Bordeaux?

Het antwoord op die vraag is niet zo simpel, want er zijn nogal wat verschillende wijnen die geproduceerd worden in de Bordeaux streek in Frankrijk. De beste wijnjaren voor Bordeaux zijn dan ook verschillend voor de diverse wijnen.

Waarom kiezen voor Bordeaux wijnen

Bordeaux is meer dan alleen maar een beroemd wijnbouwgebied. Het is gewoonweg een symbool voor goede wijn, een klassiek voorbeeld voor wijnproducenten over de hele wereld. De gehele wijnwereld richt zich op de stijlen en de kwaliteit van de Bordeaux wijnen en laat zich daaraan meten.

Bordeaux-wijn

 

 

De streek rond Bordeaux is dan ook ideaal voor de wijnbouw. De nabijheid van de zee en enkele rivieren zorgt voor een zacht en gematigd klimaat. Bossen aan de oceaankust beschermen de wijngaarden tegen een teveel aan zilte winden en houden overmatige neerslag tegen. De bodem is niet te rijk en vaak vrij diep en de ondergrond is rijk voorzien van mineralen.

De glorie van Bordeaux is zijn rode wijn, oplopend in zijn kwaliteit van goed tot de allerhoogste, met daarnaast nog een kleine opbrengst van de zoete, gouden wijnen van Sauternes.

Bordeaux wijnen bewaren

Bordeaux wijnen die effectief uit de Bordeaux regio in Frankrijk komen, staan erom bekend dat u ze verscheidene jaren kunt bewaren voordat ze op dronk zijn. Bovendien behouden ze hun smaak en kwaliteit nog vele jaren langer.

Het wordt uiteraard wel aangeraden om de wijnen op de correcte manier te bewaren zodat ze zo lang mogelijk hun kwaliteit behouden.

Deze 6 factoren zijn van belang om ervoor te zorgen dat uw wijnflessen zo lang mogelijk hun waarde behouden:

  • Temperatuur: constant rond de 12°C
  • Vochtigheid: liefst rond de 75%
  • Donker bewaren
  • Neutrale luchtkwaliteit
  • Zachte, niet trillende ondergrond
  • Er mag geen lucht bij de wijn komen

Populaire druiven uit de Bordeaux streek

De Cabernet Sauvignon is één van de beste rode wijndruiven ter wereld en ster van het Bordeauxgebied. Donkerrode wijnen, ruiken naar ceder en cassis en vertonen veel kracht en structuur.

Cabernet Franc/Bouchet/Breton: wijnen die een mooie vrucht van bessen laten zien, zijn slanker dan de Cabernet Sauvignon, hebben in mindere mate tannine maar wel een hoger zuurgehalte

Merlot: Fruitig en zijdeachtige wijnen die sneller rijpen dan de Cabernet.

Malbec: wijnen met rustieke indruk die goed gecombineerd kunnen worden met andere wijnen.

De beste wijnjaren voor Bordeaux

Welke wijnjaren de beste zijn voor wijnen uit de Bordeaux streek is louter indicatief. Er hangt namelijk nog veel af van de exacte wijn en van de bewaarmethode. Wijnflessen die op de juiste temperatuur in een goede wijnkelder bewaard werden, behouden vaak langer hun lekkere smaak.

Toch kunnen ook goed bewaarde wijnen hun smaak verliezen wanneer ze te lang bewaard worden.

Over het algemeen kunnen we voor de wijnen deze jaren als de beste wijnjaren beschouwen:

2005

Het jaar 2005 was een superieur jaar voor Bordeaux wijnen. Een aantal van de wijnen die u reeds sinds 2005 bewaard, kunnen makkelijk nog enkele jaren blijven liggen.

De Bordeaux Médoc en de Pomerol/Saint Emilion zijn het zeker waard om ze nog een tijdje te bewaren.

De meeste andere Bordeaux wijnen van het jaar 2005 zijn klaar om gedronken te worden, maar kunnen eventueel nog bewaard worden.

2009

Ook 2009 was een erg goed wijnjaar voor wijnen die in de Bordeaux streek geproduceerd werden. De meeste van de wijnen uit het jaar 2009 kunnen makkelijk nog enkele jaren bewaard worden. Maar u kunt ze ook nu drinken indien gewenst.

Heeft u Sauternes/Barsac Bordeaux wijnen uit 2009 liggen? Die kunt u makkelijk nog enkele jaartjes bewaren voor ze op hun best zijn. Ook Champagne wijnen uit 2009 kunnen nog bewaard worden.

2010

Zowel 2009 en 2010 vallen onder de superieure wijnjaren voor de meeste Bordeaux wijnen.

Bijna alle Bordeaux wijnen die in 2010 geproduceerd zijn, kunnen ofwel nog bewaard, ofwel nu geconsumeerd worden.

Voor alle Bordeaux regio’s en wijnsoorten geldt dat ze van hoogstaande kwaliteit zijn!

Bordeaux van goede wijnjaren bestellen bij Trésors de la Cave

Bent u op zoek naar Bordeaux van uitstekende kwaliteit en van de beste wijnjaren voor Bordeaux?

Ontdek onze wijnen

Neem gerust contact met ons op of kom een keertje wijn degusteren. Abonneer u alvast op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze degustaties en onze nieuwe aanwinsten.