Verschil tussen rode, rosé en witte wijn

Echt liefhebbers kiezen meestal hun favoriete wijn op basis van het gerecht of de gelegenheid: een rode wijn bij een stukje vlees, een rosé tijdens een zomerse aperitief en een glas witte wijn bij vis. Maar wat is nu juist het verschil tussen rode wijn en witte wijn? En met welke druiven komt een rosé wijn tot stand? Tijd voor verduidelijking.

Rode wijn

Dat rode wijn van blauwe druiven gemaakt wordt, moeten we je niet meer vertellen. Het verschil tussen de kleur van de wijn zit in het productieproces. Bij rode wijn worden de druiven geplet of grof gemalen waardoor een puree van druivensap met pulp en schil gemaakt kan worden. Maar de rode kleur van de wijn komt pas bij het fermenteren tot stand: de kleurstof van de druivenschillen, -pitten en -stelen komt op dat moment in de vloeistof terecht. Dus hoe roder de wijn, hoe langer de schillen in de most gelegen hebben. Sap dat nog niet gefermenteerd is, wordt most genoemd.

hoe wordt rode wijn gemaakt

Het cliché “hoe donkerder de wijn, hoe beter”, klopt niet altijd. De Pinot Noir druif heeft een dunne schil waardoor die veel minder kleurstof afgeeft, wat resulteert in een minder rode kleur, maar het levert wel een rode wijn met veel complexiteit op. Andere bekende blauwe druiven zijn: Merlot, Cabernet Sauvignon, Grenache, Malbec, Tempranillo en Sangiovese.

Witte wijn

Het productieproces bij witte wijn is eenvoudiger dan bij rode wijn want het malen of pletten van de druiven gebeurt enkel bij blauwe druiven, om de kleurstof in de wijn te krijgen. Witte druiven worden enkel geperst en de most wordt vergist. De populairste witte druivenrassen zijn de Chardonnay, Viognier, Semilillion, Muscat, Gewürztraminer, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling en Pinot Grigio.

hoe wordt witte wijn gemaakt

Rosé wijn

Rosé wijn is een jonge wijn en heel populair in de zomer. Maar in tegenstelling tot wat velen denken, is het helemaal geen mengeling van witte en rode wijn. De wijn komt tot stand met blauwe druiven, maar om tot de lichte rosé kleur te komen wordt de schil eruit gehaald na 24 uur. De grootste producenten van rosé wijn zijn Spanje, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten. De meest gebruikte druivensoorten voor rosé zijn zijn Syrah, Grenache, Sangiovese, Mourvèdre, Carignan, Cinsault en Pinot Noir.

Het verschil tussen rode en witte wijn zit dus in het gebruik van de steeltjes, pitten en schillen van de druif. Hoe roder de wijn, hoe langer de schillen gebruikt zijn en hoe scherper de smaak van de wijn.