Toscane is een mooie en populaire regio in Italië. Niet alleen de omgeving is fantastisch, maar de streek staat ook bekend om de heerlijke Toscaanse wijn! De Chianti uit Toscane is een favoriet onder wijnproevers, maar de streek heeft nog een heleboel lekkere wijntjes in aanbod!

Populariteit van Toscaanse wijn

Toscaanse-wijnen-italieWijn uit Toscane is erg populair en de regio brengt een heleboel top wijnen op de markt. De hoge kwaliteit van de wijnen uit deze streek is te danken aan het ideale klimaat en het heuvelachtige landschap waar zowel de witte druiven als de rode druiven enorm goed gedijen.

De wijnproducenten in Toscane hebben hun naam behouden sinds ze begonnen met de productie van wijn in de 13de eeuw.

Waarom kiezen voor wijn uit Toscane

Voor velen staat Toscaanse wijn simpelweg gelijk aan Chianti, maar niks is minder waar natuurlijk. De Toscane regio brengt tientallen kwaliteitswijnen voort, die vaak erg verschillend zijn van de Chianti Classico!

De Toscane regio is complex en dynamisch, ook op gebied van wijn!

Op gebied van volume produceert de Toscane regio zo’n 5% van alle Italiaanse wijnen, wat niet enorm veel is. Maar op gebied van kwaliteit, blijkt Toscane toch één van de meest waardevolle wijnregio’s in het land te zijn.

Wanneer u dus op zoek gaat naar een kwalitatief hoogstaande Italiaanse wijn, dan raden we met stip onze Toscaanse wijn aan!

Bestel onze Toscaanse topwijnen

De wijnregio’s binnen Toscane

De Italiaanse provincie Toscane heeft een bergachtig binnenland, waar voornamelijk rode druiven geteeld worden. De Sangiovese druif is één van de meest voorkomende druiven in de Toscaanse heuvels.

In de kuststreek worden andere soorten wijn geproduceerd, de zogenaamde Super Tuscan. Deze wijnsoort combineert de heerlijke Sangiovese druif met verscheidene andere druifsoorten.

Het binnenland staat dus eerder bekend om de smaakvolle rode wijn, terwijl de kustregio eerder witte wijnen produceert.

Erkenningen voor kwaliteitswijnen uit Toscane

Toscaanse wijnen worden, net als andere Italiaanse wijnen ingedeeld volgens erkenning. Zo is er de DOC erkenning (Denominazione d’Origine Controllata), de DOCG erkenning (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita) en de IGT erkenning (Indicazione Geografica Tipica)

Deze herkomstbenamingen zijn typisch voor Italië en ze hebben allemaal een eigen betekenis en set normen waaraan de wijn moet voldoen.

IGT kwaliteitskenmerk voor Italiaanse wijn

IGT staat voor Indicazione Geografico Tipica of typische geografische aanduiding.

Zo geeft IGT aan dat de wijn in een specifieke Italiaanse regio geproduceerd werd. De producenten hebben vaak gebroken met de klassieke, oude wetgeving. IGT garandeert vooral de herkomst van de druiven, terwijl het minder vertelt over de productiemethode.

Toscaanse DOC wijnen

DOC staat voor Denominazione d’Origine Controllata of wijn van gecontroleerde oorsprong.

DOC wijnen zijn erg klassieke wijnen en de erkenning is vergelijkbaar met het Franse ‘appelation contrôllée’.

Deze wijnerkenning is onderhevig aan tradities, controles en productietechnieken. Wijnproducenten kunnen hun DOC erkenning ook verliezen wanneer de geproduceerde wijn niet aan de kwaliteitsnormen voldoet.

DOCG wijnen uit Toscane

DOCG staat voor Denominazione d’Origine Controllata e Garantita. Deze wijnen zijn van gecontroleerde én gegarandeerde oorsprong.

De DOCG erkenning is de hoogste erkenning en de wijnen moeten dan ook voldoen aan de strengste regels en voorschriften. Bij de aankoop van DOCG wijnen is er een gegarandeerde zekerheid over de kwaliteit en herkomst van de wijn.

In deze kwaliteitscategorie vindt u wijnen zoals de Chianti, Chianti Classico, Brunello di Montalcino Vino, Carmignano, Vino Nobile de Montepulciano en de Vernaccia de San Giminano.

Toscane telt maar liefst 7 DOCG wijnregio’s. Er zijn dus behoorlijk wat kwaliteitswijntjes te vinden in de regio!

Wijn uit Toscane bestellen

Op zoek naar een kwalitatieve Toscaanse wijn? Blader doorheen ons aanbod om de mogelijkheden te ontdekken. U kunt ook altijd contact opnemen of een keertje langskomen in onze winkel in Aalst.

 

Ontdek onze Toscaanse wijnen