Populaire wijnstreken in Italië

Ah, la bella Italia. Wij hebben niet veel nodig om weg te dromen naar glooiende landschappen, lekkere olijven en vooral een goed gevuld glas Italiaanse wijn. Italië telt maar liefst 20 officiële wijngebieden en deelt de eerste plaats met Frankrijk wat betreft ‘het grootste wijnland’. We nemen je graag mee op een smaakvolle reis naar drie populaire wijnstreken in Italië.

Lekker eten en drinken in Piemonte

We starten onze reis door de Italiaanse wijnstreken bovenaan, in Piemonte. Een streek waar men veel aandacht besteedt aan het kwaliteitsproces van de wijnen die er geproduceerd worden. Piemonte is daarnaast ook de streek van de truffels en dan vooral de witte truffels van Alba. Dat je in die streek goed kan eten en drinken moeten we je waarschijnlijk niet meer uitleggen. Ongeveer de helft van de wijngaarden in Piemonte zijn Barbera wijngaarden. Dat is dan ook de meest gebruikte druifsoort in de streek. Combineer de wijnen van die druif met gerechten die wat sterker en rijker zijn van smaak zoals een heerlijk Italiaanse truffelrisotto.

Thuis van de Chianti wijn, en zoveel meer

Tot de populaire wijnstreken in Italië behoort ook het meer bekende Toscane. En wie Toscane zegt, zegt Chianti wijn. Waarschijnlijk een van de meeste bekende wijnen ter wereld en zeker ook geen slechte keuze, maar de 70.000 hectare aan wijnoppervlakte hebben natuurlijk nog meer lekkers te bieden. Zo is de Brunello Di Montalcino uitgeroepen tot een van Italië’s meest bekende (en natuurlijk ook duurste) wijnen ter wereld. Wist je trouwens dat die wijn enkel mag gemaakt worden met de Sangiovese druif? De druif groeit voornamelijk in het dorpje Montalcino en dankt zijn volle smaak en rijping aan het specifieke klimaat en de hoogteligging van het dorp. Heerlijk te combineren met kruidige gerechten, maar ook ideaal bij tomaten en rode pepers.

wijnstreken italie puglia

De hak van de laars

Een van de andere populaire wijnstreken in Italië is Puglia. De regio is vooral gekend om zijn prachtige Mediterrane kustlijn en de kleine heuveldorpjes. Dankzij de goede ligging en klimaat in de hak van Italië kan Puglia zich ook een streek van kwaliteitswijnen noemen. De Salice Salentino bijvoorbeeld is zo’n rode wijn die perfect te combineren valt met pastagerechten en de laatste jaren enorme populariteit verkregen heeft in zowel Italië als het buitenland. Ben je eerder op zoek naar een smaakvolle en frisse witte wijn? De wijnen op basis van de Vermentino druif zijn jouw perfecte keuze bij kip en wit vlees, of gewoon als aperitief op een zonnig terrasje.