Het lange, wijde dal van de Loire vormt het meest uitgebreide wijngebied van Frankrijk. Het Loire wijn gebied strekt zich uit van het Centraal Massief en de Auvergne via de met kastelen versierde middenloop van de rivier tot aan de monding van de Loire in de Atlantische Oceaan.

Daar waar de rivier de hoogten van het Centraal Massief verlaat strekken de eerste wijnbergen zich uit. Langs de gehele loop van de rivier en langs de oevers van zijn zijrivieren vindt de wijnrank hellingen die naar de zon gekeerd zijn.

Typerende kenmerken van Loire wijn

Loire wijnen worden vaak omschreven als verrukkelijk en charmant. Over het algemeen domineren witte wijnen, maar er zijn ook heerlijke rode wijnen en rosé wijnen uit de Loirestreek.

Er is een duidelijk verschil tussen de droge wijnen uit het Oosten zoals de Sancerre en Pouilly, het westen zoals de Muscadet, en de zoetere wijnen uit Touraine en de nog zoetere uit Anjou.

De Loire is één van de belangrijkste Franse gebieden van mousserende wijn. De productie ontwikkelde zich vooral in de omgeving van Saumur, Vouvray en Montlouis door de aanwezigheid van tufsteengrotten die ideaal zijn voor gisting in de fles.

Wijnregio’s in de Loire vallei

Loire wijn gebied Frankrijk

De Loire, met een totale lengte van meer dan 1000 km heeft vele wijngebieden met daarin grote verschillen in klimaat, bodem, vinificatiemethodes en verscheidene uiteenlopende druivenrassen. Toch is er steeds een zekere familiegelijkenis. De meeste Loire wijnen zijn licht, fruitig en aantrekkelijk.

Pays Nantais

Pays Nantais is de regio rond de stad Nantes, de geboortestreek van de Muscadet. Deze Loire wijngaarden bevinden zich in Bretagne.

Muscadet is de naam voor de oude Bourgondische witte wijnsoort Melon de Bourgogne die vroeger door de Nederlanders in de Loirestreek werd ingevoerd. Later veranderde de naam van deze wijnstok in Muscadet. De in principe neutrale, niet al te expressieve druif is bijzonder goed bestand tegen vorst en rijpt vroeg.

Deze druivenvariëteit wordt in deze regio tussen de benedenloop van de rivier en de Atlantische kust gecultiveerd en tot lichte, fruitige, mousserende witte wijnen verwerkt. Deze droge witte wijn is de ideale begeleiding voor vis en vooral schaaldieren.

Muscadet wijn die op het vat rijpt en rechtstreeks op de fles wordt gebracht heeft wat meer complexiteit en diepgang. Deze wijnen worden aangeduid met de term ‘sur lie’.

Het gebied van de Sèvre-et-Maine is het hart van de wijngaarden. Hier komt de zachtste Loire wijn vandaan, de geurigste en de snelst drinkbare. Maar ook het gebied Coteaux de la Loire produceert goede en langer houdbare wijnen.

Gros Plant is eveneens een heerlijke wijn uit de Loire regio, verwant aan de Muscadet, met een hogere zuurgraad. Onder de naam Gros Plant du Pays Nantais worden frisse witte wijnen uit de gelijknamige druif gebotteld.

Tot de weinige rode wijnen van de streek behoren de Coteaux d’Ancenis en de Fiefs Vendéens. Uit de gamay en cabernet druif ontstaan eenvoudige lekkere en fruitige wijnen.

Anjou en Saumur

Wie vanuit Pays Nantais langs de Loire stroomopwaarts rijdt, komt in het gebied van Anjou en Saumur. Uit deze regio komen de meest diverse wijnen voort met een eigen karakter en eigen smaak. Ze behoren tot de beste milde en zoete witte wijnen ter wereld.

De eigenlijke specialiteit van Anjou zijn de uit Chenin Blanc geperste witte wijnen. De Chenin Blanc staat ook bekend onder de naam Pinot de la Loire en deze druif is vooral geschikt voor de productie van zoete wijnen.

Ook de Cabernet Rosé d’Anjou staat bekend als een lekker wijntje. Hiervoor gebruikt men uiteraard de Cabernet druif.

De wijnen uit Anjou vallen zoeter uit naarmate ze beter zijn. Op hun best zijn het volle fluwelen dessertwijnen met een hoog glycerinegehalte, met een bouquet dat herinnert aan druiven, perziken, abrikozen, en hazelnoten, en met altijd wel een bittertje op de afdronk waardoor al dit fruit niet te veel overheerst.

De belangrijkste zoete wijngebieden bevinden zich in de Coteaux du Layon. In Saumurois, het oostelijk deel van het gebied, wordt het karakter van de wijnen beïnvloed door kalksteenrijke tufsteen. Witte en rode druivenrassen houden elkaar hier in evenwicht.

Bij de rode wijnen zijn die uit de appellation Saumur-Champigny rouge uit Cabernet Franc heel bekend. Ze zijn elegant, harmonieus en vol rode vruchtenaroma’s.

De droge witte wijnen worden onder de naam Saumur Blanc of Saumur-Champigny Blanc op de markt gebracht. De zoete witte wijnen als Coteaux de Saumur. De witte wijnen worden vooral uit de Chenin Blanc geperst.

De mousserende wijnen, Saumur Mousseux genoemd, worden gecultiveerd uit Chenin, Chardonnay en soms Sauvignon Blanc.

Touraine

De Touraine regio rond Bourgueil en Chinon is vooral bekend dankzij de beroemde Loireskastelen. Karakteristiek voor dit landschap is de witte tufsteen.

In deze regio is de teelt van verschillende druivenrassen mogelijk. Hier vindt men bij de witte wijnsoorten de Chenin, Arbois, Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Chardonnay. Bij de rode wijnsoorten Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Pinot Noir, Gamay, Pineau d’Aunis en Grolleau.

De beste wijnen komen echter van de Cabernet Franc druiven. De appellations waar deze druivenvariëteit het best tot zijn recht komt zijn Bourgueil, Chinon en Saint-Nicolas-de-Bourgueil.

  • In Bourgueil zorgt de Cabernet Franc, gepland in zand en kiezelgronden, op een ondergrond van kalksteen voor de best gestructureerde rode wijnen van de Loire met een hoog tanninegehalte.
  • In Chinon manifesteren de wijnen zich afhankelijk van de bodem waarop ze groeien. Dichte krachtige wijnen komen hier van de hoger gelegen kalkhoudende tufsteenformaties, zoals de Cravant. De lichtere wijnen komen uit de wijngaarden in de buurt van de rivier.
  • In Saint-Nicolas-de-Bourgueil worden jong drinkbare, fruitige rode wijnen en rosés geperst.

Enkele van de beste rosés van de Loirestreek komen uit deze regio.

In het landschap van fraaie kastelen en oude stadjes rond Vouvray en Montlouis hebben de wijnboeren al sinds eeuwen kelders en zelfs woningen die in de betrekkelijk zachte kalkstenen heuvels zijn uitgehakt.

Boven de kelders groeit de Chenin Blanc. Deze druif levert een breed scala aan wijnen, van droog tot zoet tot mousserend. Vooral de appellation Vouvray en Montlouis zijn van belang.

  • Vouvray is het belangrijkste witte wijngebied van Touraine en de grootste Chenin appellation die er bestaat. Het karakter van een Vouvray kan van jaar tot jaar sterk uiteenlopen. Zijn natuurlijke neiging tot nagisting op fles heeft ertoe geleid dat men minder mooie jaren ging verwerken tot heel mooie mousserende wijnen.
  • De bodem van Montlouis is praktisch dezelfde als die van Vouvray. Wijnen uit Montlouis vallen wat zachter en zoeter uit dan de wijnen uit Vouvray.

Sancerre en Pouilly

De Loire wijnen van Sancerre en Pouilly aan de bovenloop van de Loire in het oosten van de regio zijn gemakkelijk herkenbaar. De kalkheuvels en de Sauvignon druif geven deze wijnen een bouquet dat men vaak omschrijft als rokerig of een vuursteensmaak. Deze wijnen hebben een enorm temperament en finesse. Ze doen het heel goed bij zowel vis als schaaldieren.

  • Sancerre is een oud en bekend wijnoord waarvan de huizen op een ronde heuveltop boven de Loire tronen. De meeste wijnen worden hier versneden uit druiven van verschillende locaties.
  • De buurman van Sancerre is Pouilly-sur-Loire. De Sauvignon wijnen uit deze streek staan hoog in aanzien. De wijn die uit de Sauvignogdruif is gemaakt noemt men Pouilly Fumé. Alleen de allerbeste Pouillywijnen mogen de toevoeging Fumé gebruiken.

Loire wijn bestellen bij Trésors de la Cave

Hoe veelzijdig de Loire wijnen ook zijn, frisheid en finesse blijven hun gemeenschappelijke kenmerk. Dit danken ze voornamelijk aan de natuurlijke zuren, die bij deze druiven aan de noordelijke klimaatgrens van de wijnbouw ook bij volledige rijping behouden blijven.

De Loire heeft voor elke gelegenheid de juiste wijn. Witte, rode en roséwijnen worden hier naast elkaar geproduceerd, evenals mousserende en licht mousserende wijnen.

Het assortiment reikt van gewone wijnen tot elegante rosés, van lichte, fruitige tot dichte, lang houdbare rode wijnen. Van oppervlakkige witte wijnen tot weelderige, deels complexe zoete wijnen. Van ongecompliceerde parelwijnen tot fijne schuimwijnen.

Met een Loire wijn kunt u weinig verkeerd doen! In ons aanbod vindt u dan ook enkele heerlijke flessen uit de Franse Loire streek.

Loire wijn bestellen

Bestel nu heerlijke wijnen uit de Loire streek