rode wijnvlek verwijderen

Een rode wijnvlek verwijderen? Zo doe je dat!

Fan van rode wijn?  Of het nu je kleding, tafellaken, tapijt of ander textiel is: een ongeluk is snel gebeurd. Een rode wijnvlek verwijderen lijkt moeilijk, maar als je de juiste stappen volgt, dan is het zeker nog niet te laat. Onze tips om het te redden:

Zout

Het eerste wat je doet bij een rode wijnvlek: strooi zout op de vlek (ook bij witte en rosé wijn) en laat het een tijdje intrekken. Het zout zal de wijn opslorpen en een groot deel laten verdwijnen. Wordt het zout rood? Dan mag je het verwijderen en er een nieuwe portie zout op strooien. Opgelet! Bij zijde of fluwelen kledij en op een tapijt gebruik je beter geen zout.

Maïzena

Net zoals het zout, zal ook maïzena de rode wijn opslorpen. Laat het opdrogen en haal de dag nadien de maïzena weg met de stofzuiger (zeker niet deppen of wrijven). Gebruik bij delicate stoffen liever maïzena dan zout.

Witte wijn

Geen fabeltje, maar je kan witte wijn gieten over een rode wijnvlek. Verwijderen kan door het nadien in de wasmachine te wassen. Spaar je jouw witte wijn liever (dat begrijpen wij maar al te goed)? Doe het dan met gekoeld spuitwater of azijn. Opgelet! Bij zijde of fluwelen kledij gebruik je beter geen witte wijn.

Natte handdoek

Op een tapijt strooi je beter geen zout op rode wijnvlekken, het zout is zelf moeilijk te verwijderen tussen de vezels en haren. Kies voor een natte handdoek (koud water en uitwringen) en leg die op de vlek zodat het de rode wijn kan opslorpen.

Vloeibaar wasmiddel

Ontdek je pas de dag erna dat je met een rode wijnvlek zit? Meng dan twee kopjes warm water met vloeibaar afwasmiddel en laat dat een uur op de vlek intrekken. Of plaats het item een uur in een bakje met warm water en vloeibaar wasmiddel.

Wasmachine

Is het een kledingstuk of een tafellaken met een rode wijnvlek? Verwijderen kan door het in de laatste stap in de wasmachine te wassen.