De beste wijn en kaas combinaties

De temperaturen beginnen te dalen en het is duidelijk: de herfst is begonnen. En wat is er beter dan een gezellige herfstavond met een glas wijn en een uitgebreide kaasschotel? Inderdaad, daar kan weinig tegenop. Maar twijfel jij ook vaak welke wijn je nu het beste serveert bij de verschillende kaassoorten? Wij delen onze beste wijn en kaas combinaties met jou.

welke wijn past bij kaas

Kaas en rode wijn

Sommige combinaties zullen je misschien verbazen, maar geloof ons, de juiste wijn zal jouw kaasschotel naar een hoger niveau tillen. De meeste mensen weten dat witte wijn het makkelijkste te combineren valt met kazen. Toch zijn er ook enkele rode wijn en kaas combinaties mogelijk. Een parmezaanse kaas komt bijvoorbeeld beter tot zijn recht bij een glaasje Chianti wijn. Ook pittige kazen die vol zijn van smaak kan je combineren met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon.

Kaas en witte wijn

Speel je liever op zeker? Dan is witte wijn vaak de betere optie wanneer het over kazen gaat. Een frisse witte wijn zoals een Italiaanse Pinot Grigio kan je heerlijk combineren met mozzarella. Maar een frisse witte wijn is ook de perfecte match voor een kaasfondue of om samen te serveren met brie of camembert.

Heb je een blauwgeaderde kaas op het menu staan? Ga dan eerder voor een zoete witte wijn of dessertwijn om de smaken optimaal naast elkaar te laten uitkomen. De liefhebbers van geitenkaas kiezen dan weer beter voor een witte wijn met veel zuur zoals een Sauvignon Blanc.

Toch meer fan van rode wijn en kaas combinaties? Kies dan voor een lichtere wijn zoals een Beaujolais. Een goede tip die je ook kan volgen is je kaas en wijn uit dezelfde streek halen. Combineer bijvoorbeeld een Reblochon kaas met een glas wijn uit de Savoie streek.

wijn en kaas

Wat met een gemengde kaasschotel?

Maar wat dan als je een gevarieerde kaasschotel wilt serveren? Als oplossing zou je verschillende soorten wijn kunnen serveren die zijn afgestemd op de verschillende soorten kaas op je schotel. Als je toch liever met één wijn werkt voor je volledige schotel, kies dan voor een witte of rode wijn met een veelzijdig karakter zoals een Riesling of een Beaujolais.